עימות במשטרה
פעמים רבות פונים למשרד עו”ד איתן סבג חשודים או מתלוננים שזומנו לעימות במשטרה לצורך קבלת ייעוץ משפטי וכלים להתמודדות נכונה. יש להדגיש כי עימות הוא בגדר הליך חקירה לכל דבר ועניין ויכולות להיות לו השלכות על ההכרעה הסופית שתקבע את גורל התיק הפלילי.
המידע במאמר הוא כללי ואינו מהווה בשום אופן תחליף לייעוץ משפטי פרטני.
במסגרת מאמר קצר זה, נסביר בקצרה מהו עימות, באילו מקרים נחוץ מבחינת המשטרה לערוך אותו, וכן נעמוד על מספר כללי אצבע של “עשה ואל תעשה” בעימות.
מהו עימות?
עימות הוא חקירה המנוהלת על ידי חוקר משטרה, שבמסגרתה שני צדדים או יותר מעומתים פרונטלית אחד מול השני, ומתבקשים להשיב על שאלות הנשאלות על ידי החוקר, או על ידי אחד הצדדים. ככלל, עימות חייב להיות מצולם או מוקלט, ובכל אופן הוא יתועד בכתב ככל חקירה, והצדדים יתבקשו לחתום על סיכום כתוב של הנאמר בעימות, ככל חקירה או עדות.
מתי עולה צורך בעימות?
הצורך בעימות עולה בעיקר בתיקים של מילה נגד מילה, אך לא רק. למעשה, כאשר ישנן שתי גרסאות סותרות, נדרשת המשטרה לבצע עימות בין הצדדים ולעמת אותם זה מול זה תוך הטחת הנתונים הסותרים בגרסאותיהם. לעיתים, המשטרה תיזום עימות גם כאשר ישנן ראיות אחרות מעבר לגרסה סותרת, משיקולי חקירה כאלו ואחרים, שאינם גלויים לצדדים, במטרה להפעיל לחץ על נחקרים, או כדי לקדם תרגילי חקירה שונים.
האם חייב להסכים לעימות?
התשובה לשאלה זו תלויה במעמד הצד שזומן לעימות. כאשר מדובר בחשוד, ברוב המקרים החוקר ישאל את החשוד אם הוא מסכים לבצע עימות. יחד עם זאת, באפשרות החוקר גם להפתיע את הנחקר, בעיצומה של חקירה, על ידי הכנסת עד/ה לחדר החקירות, כדי להניע אותו להודות או למסור גרסה. בכל אופן סירוב של חשוד לבצע עימות – אינו מחייב את המשטרה, וזו רשאית לבצע אותו בכל מקרה. מאידך, החשוד רשאי לשמור על זכות השתיקה ולא לקחת חלק פעיל בעימות, אך יש לזכור כי לשתיקה ואי שיתוף פעולה בעימות יש השלכות. ואולם כאשר מדובר במתלונן, בעיקר בקורבן חלש – כגון מתלוננת תקיפה מינית, ההחלטה אם להשתתף בעימות נותרת בדרך כלל בידי המתלונן, שכן למשטרה יש אינטרס להימנע מפגיעה נפשית במתלונן העלולה להיגרם לו מהמפגש החוזר עם החשוד בביצוע העבירה.
מהן ההשלכות של סירוב לעימות?
מטרת העימות היא לחזק את עוצמת הראיות בתיק. סירוב של צד לעימות עלולה, במקרים מסוימים, לפגוע במהימנות הצד המסרב. סירוב של מתלוננת לקיים עימות עשוי להביא במקרים מסוימים לגניזת התיק.
כיצד יש לנהוג בעימות?
עימות אמור לחלץ “אותות אמת” מהנחקרים. מדובר במעמד מביך ומלחיץ, בו שני צדדים מתסכלים אחד לשני בעיניים, ומצופה מהם לדבוק בגרסאותיהם ולומר אותה אחד לשני בקולם פנים אל מול פנים את אותם הדברים שמסרו קודם לכן בפני חוקר. לכן, שתיקה בעימות עשויה ללמד על חוסר מהימנות. גם אי התמודדות עם טענות הצד השני, ולו ברמת הכחשה ברורה וגורפת, מצטיירת באופן שלילי. לפיכך, כאשר יש לנחקר הזדמנות להיערך לעימות לפני שהוא מתבצע, כדאי מאוד להיוועץ בעו”ד מומחה ולקבל הנחיות להתמודדות נכונה עם שאלות שונות בסיטואציה המורכבת הזו. ניסיון החיים מלמד כי עמידה איתנה ונכונה בעימות, כאשר קיימת חולשה ראייתית בתיק, יכולה למנוע כתב אישום.
זומנת לחקירה במשטרה? הודיעו לך על כוונה לערוך עימות? ניתן ליצור קשר בטלפון 050-6846840.