כללי זהב להתמודדות נכונה עם חקירת משטרה
מדריך להתמודדות נכונה
משרד עו”ד איתן סבג עוסק בהכנה וליווי חשודים בחקירות משטרה. אם אתה, או אדם הקרוב אליך, זומן לחקירה במשטרה, ניתן לפנות למשרדינו לצורך קבלת ייעוץ. זכות ההיוועצות בעו”ד היא זכות יסוד של כל נחקר, ומימושה יכול לחרוץ את גורל התיק. ליצירת קשר: 050-6846840.
כללי זהב לנחקר
אל תענה על אף שאלה לפני שנועצת עם עו”ד פלילי. לכל חשוד הנחקר תחת אזהרה, יש זכות להיוועץ בעו”ד לפני תחילת החקירה. על החוקר מוטלת חובה להקריא וליידע אודות הזכות הזאת, לפני תחילת החקירה, בשפה ובאופן שהחשוד מבין.
דרוש לדעת אם אתה נחקר כעד או כחשוד. מדובר בסטטוס ממנו תוכל להבין מה מעמדך, ממנו נגזרות גם זכויותיך. למשל, זכות היוועצות לפני חקירה וזכות השתיקה, מיוחדות לנחקרים בלבד. אגב, גם אם בתחילת החקירה נחקרת כעד, יתכן כי במהלך החקירה החוקר יחליט לחקור אותך באזהרה כחשוד. זהו תגריל חקירה נפוץ.
בקש לברר כמה שיותר פרטים לגבי החשד, לפני שתבחר אם להגיב או להשיב לטענות החוקר. לעיתים, החוקר מסתפק באמירה כי ביצעת עבירה מסוג מסוים, סמים למשל, ומצפה כי תשלים את שאר הפרטים. שאל את החוקר פרטים מדויקים לגבי הטענות נגדך – מתי? איזה? כמה? למה? למי? – פרטים מדויקים יאפשרו לתכנן קו הגנה ולהיערך. אם החשד לא מפורט אין סיבה להשיב.
זכות השתיקה היא זכות חשובה ויש להתשמש בה, אך זאת בתבונה. יש פתגם ידוע שאומר כי “שתיקה שווה ימים”. אכן שתיקה במשטרה עשויה להציג נחקר כאחצד שלא משתף פעולה בפני השופט, ולחזק את הראיות (במידה וישנן), אולם אי שימוש בה עלול לספק ראיות. לכן חשוב לדעת מתי נכון להשתמש בזכות זו, ומתי לא. כל עוד לא מומשה זכות ההיוועצות בעו”ד עדיף לשתוק ולהמתין עד להגעתו… כל מקרה לגופו.
הישמר מתרגילי חקירה. אמצעי חקירה מגוונים נועדו לחלץ מנחקר מידע או הודאה בעבירה. למשל, מדובב בתא מעצר, הקלטת סתר של “שיחת חולין” עם שוטר, עימות מול נתונים מפוברקים, הפעלת לחץ באמצעות מעצר קרובי משפחה, הבטחה שהשופט יתחשב “אם רק תספר…”, ועוד.
החוקר לא חבר. אל תיפתח בפני החוקר, ואל תתפתה להאמין שהחוקר מעוניין בטובתך. אין לפתח שיחות חולין עם חוקר. מטרת החקירה היא לחלץ ממך הודאה בביצוע עבירה. הא ותו לא.
הכול מוקלט ומתועד. זכור תמיד כי תחנת המשטרה משולה ל”בית האח הגדול”. גם אם החוקר לא כותב או מקליד, היה בטוח כי כל מה שנאמר מוקלט, או לכל הפחות ייעלה על הכתב לאחר מכן.
ענה קצר וענייני. אם בחרת לוותר על זכות השתיקה, אל תפרט על עניינים שלא נשאלת עליהם. ענה קצר ! כשאינך בטוח ענה “לא זוכר”. פרטים שנראים לך שוליים עלולים לקשור אותך לעבירה או ליצור פעולות חקירה נוספות. אם מסרת גרסה אל תתפתה לשנותה גם אם מוצגים בפניך “עובדות”. שינוי גרסה בפרט מהותי עלול להיתפס כשקר ולהוות אלמנט מפליל. בסיטואציה כזאת עדיף לבקש לעצור את החקירה ולהיוועץ שוב בעו”ד.
וודא שדבריך נרשמו. גם אם עברת את החקירה “כמו גדול” ודבקת בגרסתך לאורך כל הדרך, חשוב מאוד לוודא שדבריך יתועדו כמו שהם. לכן עליך לעבור על החקירה בטרם חתימה עליה, ולבקש לחדד דברים שהושמטו, במידת הצורך. וודא כי רק מה שאמרת נרשם ולא נתונים אחרים. רק לאחר מכן, חתום על העדות.
שחזר את החקירה. בתום החקירה נסה לשחזר את הלך החקירה: העלה על הכתב את שאלות החוקר, ואת תשובותיך. זה יעזור לך בהמשך להיזכר וישמש את עורך הדין. יש לכתוב בראש המסמך כי מדובר במסמך משפטי שעליו חל חסיון עו”ד לקוח.