הליך שימוע לפני הגשת כתב אישום – סעיף 60 א’ לחוק סדר הדין הפלילי
הליך שימוע לפני הגשת כתב אישום הנו כלי חשוב מאין כמוהו בידי ההגנה. כשמו כן הוא, תכליתו להשמיע את טיעוניה של ההגנה בפני רשות התביעה בטרם זו תקבל הכרעה סופית בעניינו בשאלה האם להגיש נגדו כתב אישום. תוצאת השימוע הרת גורל: גם אם התביעה נחרצת בדעתה להגיש כתב אישום, ניתן במסגרת השימוע למזער נזקים ולהציע צעדים פרקטיים שיובילו להסדר מקל, ובכך לייתר ניהול הליך פלילי ממושך.
מי זכאי להליך שימוע? כיצד ומתי יש לממש את הזכות?
בשונה מבעבר, כיום כל חשוד בעבירה מסוג פשע (למעט חריגים) רשאי לממש את זכות השימוע בהתאם לסעיף 60 א’ חוק סדר הדין הפלילי, ולפנות בתוך 30 ימים (ניתן להאריך תקופה זו) בבקשה מנומקת להימנע מהגשת כתב אישום נגדו. שימוע פלילי, יכול שיתקיים בכתב או בע”פ, והדבר תלוי באופי והנוהג של רשות התביעה המוסמכת, כמו גם בדרישת עו”ד פלילי המייצג. כך למשל, בפרקליטות נהוג לקיים פגישה פרונטלית, בעוד בתביעה המשטרתית בד”כ השימוע נערך בכתב. תלוי בהיקף התיק וברמת החומרה.
כדי לאפשר היערכות לקראת הליך השימוע, על התביעה, לבקשת עו”ד ב”כ של הנאשם, לאפשר עיון בליבת חומר הראיות, וליידע מהם עיקרי העובדות וסעיפי האישום אותם מתכוונים לייחס בכתב האישום ככל שיוחלט להגישו.
בעולם הפרקטיקה, עורך הדין המייצג בשימוע, מקבל טיוטה של כתב אישום ועל בסיס זה מתנהל משא ומתן מול התביעה. המטרה היא לאפשר לנאשם להשמיע טענות משפטיות ו-או עובדתיות בפני רשות התביעה בטרם ההכרעה סופית. עו”ד פלילי יודע אילו טענות להעלות במסגרת הליך שימוע, אך לא פחות חשוב מכך, מאיזה טענות להימנע… על-מנת שלא לחשוף את כל קו ההגנה של הלקוח. על התביעה לשמוע את הטענות העולות בהליך השימוע בלב פתוח ונפש חפצה.
הליך שימוע ללא ייצוג עלול להסב נזק בלתי-הפיך לנאשם ולהביא הגשת כתב אישום מבלי שטענות חיוניות להגנה יישמעו. יש לציין כי ככלל, מפגש עם רשויות התביעה נערך באמצעות עו”ד פלילי בלבד, ללא נוכחות הנאשם.
למרות שחובת שימוע בעבירות פשע (עונש מעל שלוש שנות מאסר) גם בעבירות עוון (עונש פחות משלוש שנות מאסר) בהן אין על התביעה חובה חוקית לקיים שימוע, ניתן לקיים שימוע במסגרת פנייה לתביעות ואף במסגרת ליווי התיק עוד משלב החקירה. מנסיוננו, פנייה מוקדמת לתביעות מונעת לא אחת הגשת כתב אישום.
זומנת לשימוע? מומלץ ליצור קשר עם משרדנו בהקדם: 050-6846840.
אנו לרשותך! אל תוותר על זכויותיך.
להלן נוסח הוראת סעיף 60 א’ לחוק סדר הדין הפלילי (נוסח משולב), תשמ”ב-1982:
“(א) רשות התביעה שאליה הועבר חומר חקירה, הנוגע לעבירת פשע, תשלח לחשוד הודעה על כך לפי הכתובת הידועה לה, אלא אם כן החליט פרקליט מחוז או ראש יחידת התביעות, לפי הענין, כי קיימת מניעה לכך.
(ב) בהודעה תצוין כתובתה של רשות התביעה שאליה ניתן לפנות בכתב לבירורים ולהצגת טיעונים.
(ג) נשלחה הודעה לפי סעיף זה בדואר רשום, רואים אותה כאילו הומצאה כדין גם בלא חתימה על אישור מסירה.
(ד) חשוד רשאי, בתוך 30 ימים מיום קבלת ההודעה, לפנות בכתב לרשות התביעה … בבקשה מנומקת, להימנע מהגשת כתב אישום … פרקליט המדינה, פרקליט המחוז, ראש יחידת התביעות או מי שהם הסמיכו לכך, לפי הענין, רשאים להאריך את המועד האמור.
(ה) החליט פרקליט מחוז או ראש יחידת התביעות, לפי הענין, מטעמים שיירשמו, כי הנסיבות מצדיקות זאת, רשאי הוא להגיש כתב אישום, בטרם חלפו 30 הימים ואף בטרם פנה החשוד…
(ו) …
(ז) הוראות סעיף קטן (א) לא יחולו על מי שבעת העברת חומר החקירה היה נתון במעצר, והוגש נגדו כתב אישום בתקופת מעצרו.
…”