הליך שימוע
שימוע לפני הגשת כתב אישום
הליך שימוע לפני כתב אישום – שלב קריטי בהליך הפלילי
לקוח מבוהל התקשר אלי, וסיפר כי הוא קיבל מכתב מהתביעות ובו הודיעו לו כי יש לו זכות לנמק תוך 30 יום מדוע לא יוגש נגדו כתב אישום. “נחקרתי לפני שנה” הוא אמר בקול חושש ומופתע. שיחות מעין אלה אינן דבר חריג. אנשים מעדיפים להדחיק מזיכרונם את הסיטואציה בה הם נחקרו במשטרה כחשודים, אולי מתוך תקווה כי הבעיה תיעלם מעצמה או שחלוף הזמן יביא לכך שעניינם יישכח. את ההמלצה שלי ללקוח הזה אחשוף בפניכם: אסור לוותר על זכות שימוע. ייצוג מקצועי בשימוע יכול להביא לסגירת התיק ולמנוע כתב אישום. כל כך חשובה הזכות הזו, עד כי בית המשפט עשוי לבטל את כתב האישום (!) שהוגש כפי שקרה במקרים רבים, אם יתברר כי קופחה זכות הנאשם לשימוע. ככל שהתיק מורכב והעבירות חמורות יותר – כך גוברת החובה לקיים שימוע. להלן נסביר בקצרה מדוע שימוע בהליך פלילי הוא כה חשוב לניהול ההגנה, ומדוע הכרחי שההליך ינוהל בידי עו”ד מנוסה המתמחה במשפט פלילי.
מהי זכות השימוע?
זכות המוענקת לחשוד להשמיע טענות בפני התביעה בטרם תתקבל הכרעה בעניינו. מצדו השני של המטבע, על התביעה הפלילית – תביעות או פרקליטות –חובה לשמוע בלב פתוח ובנפש חפצה את טענותיו של חשוד שיש כוונה להגיש נגדו כתב אישום. הליך השימוע איננו עניין טכני אלא זכות מהותית, גורלית, שכן לעיתים קרובות שימוע עשוי להביא לשינוי התמונה הראשונית של חומר הראיות ואף למנוע הגשת כתב אישום.
איך נמסרת הודעה על שימוע?
על פי הקבוע בחוק על התביעה שאליה הגיע תיק חקירה בעבירה מסוג פשע (עבירה שהעונש בגינה הוא מעל שלוש שנות מאסר) חובה לשלוח לחשוד הודעה בכתב המיידעת אותו על זכותו לשימוע לפני שתתקבל הכרעה שמשמעותה כתב אישום. בשפה המשפטית ההודעה הזאת נקראת “מכתב יידוע לחשוד”. החובה ליידע את החשוד על זכותו לשימוע מעוגנת בסעיף 60א בחוק סדר הדין הפלילי. החשוד רשאי לפנות תוך 30 ימים ממועד הנקוב במכתב ולבקש מהתביעה לממש את הזכות. יש לציין כי התביעה רשאית, בהתאם לשיקול דעתה, לקבל הכרעה אף בטרם חלפו 30 הימים, או להאריך את התקופה, ככל שיש צורך בכך.
מי זכאי לשימוע?
הכלל הוא כי חשוד בעבירה מסוג פשע זכאי לזכות שימוע. לכלל הזה ישנם חריגים. החריג השכיח ביותר הוא מקרה בו החשוד מצוי במעצר בזמן שהוגש כנגדו כתב אישום. חריג נוסף הוא עבירות שהמחוקק קבע ספציפית שאין בהן זכות שימוע כגון עבירות אלמ”ב (אלימות במשפחה). בפרקטיקה גם בעבירות שאינן מסוג פשע, למשל עבירות אלימות שאינן חמורות במיוחד וכן עבירות סמים, ניתן לפנות לרשויות התביעה בבקשה מנומקת ובכך למנוע הגשת כתב אישום.
מדוע חשוב להיות מיוצג בידי עו”ד פלילי מנוסה לשימוע?
עו”ד פלילי שיש לו ניסיון ברזי המשפט הפלילי בכלל ובהליך שימוע בפרט יוכל לעיין בחומר הראיות המצוי בידי התביעה, לנתח אותו, לאתר כשלים, לנתח סיכונים, לערוך טיעון שלא יפגע בהגנה העתידית וימקסם את התועלת מהשימוע לטובת הלקוח. עו”ד פלילי יוכל לשכנע את התביעה, משפטית, כי אין מקום בנסיבותיו של התיק להגיש כתב אישום. שימוע יכול להתקיים בכתב, אך בתיקים מורכבים בדרך כלל הוא יכלול גם פגישה בין עו”ד המייצג ובין הפרקליטות או התביעות.
מה התועלת במימוש זכות השימוע?
לא לחינם השימוע מוגדר כ”זכות”. מדובר בהזדמנות הראשונה והאחרונה הניתנת לחשוד לשכנע את התובע להימנע מכתב אישום לפני שהוא מוגש. הליך פלילי והגדרת אדם כנאשם בפלילים הוא אירוע מכונן בחייו של אדם. הקשר הזה חשוב לציין גם במקרים בהם נדמה שהתיק “סגור” עו”ד פלילי יוכל לאתר כשלים ראייתיים שעשויים להביא להסדר טיעון מקל ביותר, או למנוע עונש קשה מזה שהיה מתבקש על ידי התביעה, לו כתב האישום היה מוגש ללא שימוע.
מה קורה אם התביעה לא העניקה זכות שימוע?
אי מתן זכות שימוע לחשוד הזכאי לכך לפי חוק עשויה להביא את בית המשפט לבטל את כתב האישום שהגישה התביעה נגד הנאשם עד לריפוי הפגם. כך למשל, עו”ד איתן סבג הצליח לבטל כתב אישום חמור שהוגש לבית המשפט המחוזי במקרה בו לא ניתנה לחשוד זכות שימוע. באותו עניין, כתב \אישום חמור ביותר בוטל, ולאחר שהתקיים שימוע בפרקליטות, הוחלט שלא להגישו בשנית. נכון להעיר כי קיימת גם גישה אחרת בפסיקה, אם כי פחות אהודה, לפיה היעדר שימוע אינו מביא בהכרח לביטול כתב האישום, אלא ניתן לקיימו גם כשההליך עודנו מתקיים.
נסכם: שימוע לפני כתב אישום הוא הליך ייחודי וחשוב ביותר אשר יש בכוחו לקבוע את גורל התיק הפלילי עוד לפני שהוא מתגבש לכדי כתב אישום ולהליך בבית המשפט. לפיכך אין להקל ראש בחשיבות השימוע. מומלץ להיוועץ בעו”ד פלילי מנוסה מיד עם קבלת מכתב יידוע לחשוד לפי סעיף 60א כדי למצות את הזכות באופן מיטבי. משרד עורכי דין איתן סבג מתמחה במשפט פלילי ובעל ניסיון רב בייצוג בהליך שימוע לפני כתב אישום בכל סוגי העבירות.