הוגש נגדי כתב אישום מה לעשות?
אם קיבלת כתב אישום בדואר זאת ודאי השאלה הראשונה שעוברת בראשך. אנשים נורמטיביים נוטים שלא לייחס חשיבות לחקירה פלילית, ומקווים כי העניינים “יסתדרו” מאליהם. הניסיון מלמד שזוהי שגיאה חמורה, משום שבדיעבד, דווקא במקרים מסוג זה, ישנו סיכוי גבוה שטיפול מוקדם יכול היה למנוע את הגשת כתב האישום. מכל מקום, כתב אישום אינו סוף פסוק, ויש לדעת כי התנהלות נכונה, והיוועצות בעו”ד פלילי בשלב מוקדם ככל הניתן, עשויים להביא לביטול כתב האישום או לכל הפחות לצמצום הנזק.
חוק סדר הדין הפלילי מורה כי “אדם שיש להעמידו לדין יגיש עליו תובע כתב אישום לבית המשפט”, (סעיף 67 חוק סדר הדין הפלילי, (נוסח משולב) 1982). לעניין זה “תובע” יכול להיות פרקליט מפרקליטות המחוז או תובע משטרתי שהוסמך לכך, בהתאם לדרגת החומרה וסוג העבירה. כתב אישום מוגש כאשר תובע שבחן את חומר הראיות סבור כי ישנו פוטנציאל סביר להוכחת האשמה ולהרשעה ואינטרס ציבורי לעשות כן. הרוב המכריע של כתבי האישום בישראל מוגשים ע”י לשכת התביעות בה במחוז בו נמצאת תחנת המשטרה שחקרה את האירוע נשוא האישום. בשונה מתביעה אזרחית רגילה,שבה שבה אדם תובע את רעהו, בכתב אישום התובע או לייתר דיון המאשימה, תמיד תהיה מדינת ישראל. החריג היחיד לכך הוא קובלנה פלילית, המוגשת ע”י אדם פרטי. הסיבה לכך נעוצה בהשלכות הדרמטיות של ההליך הפלילי על זכויות הפרט וחירותו, המחייבות שימוש זהיר ומפוקח בסמכות ההעמדה לדין. כאשר מוגש כתב אישום, מדינת ישראל – המאשימה, מאשימה את הנאשם, בביצועה של עבירה פלילית. כתב האישום אמנם אינו מפרט מה העונש הצפוי לנאשם, אך ככל שעמדת התביעה היא לעונש מאסר, הדבר יצויין בהזמנה לדין שנשלחת לנאשם בדואר עם כתב האישום. כאשר מוגש כתב אישום, חשוב מאוד לפנות לעורך דין פלילי, כדי לבחון את האפשרות לסיים את ההליך במהירות ובמינימום נזקים. בהקשר לכך חשוב לציין, ככל שהפנייה לעו”ד פלילי מוקדמת יותר, כך הטיפול המשפטי יכול להיות אפקטיבי יותר. קיבלת כתב אישום? קבל ייעוץ מקצועי ולמד כיצד להתנהל נכון.
האם אפשר לבטל כתב אישום?
חשוב לדעת: אפשר לבטל כתב אישום. טיפול משפטי מוקדם יכול להביא לביטולו של כתב האישום וההליכים הפליליים, ולחיסכון בזמן יקר וכסף. כדי לבחון אם ניתן לבטל את כתב האישום, יש לפנות לעורך דין פלילי. מידע על כיצד ניתן לבטל כתב אישום ניתן לקרוא ב מאמר בנושא, לחץ כאן!.
ממה מורכב כתב האישום?
כתב האישום בנוי מתבנית קבועה ולה ארבעה חלקים עיקריים: 1) כותרת כתב האישום: ה”כותרת” הוא שם כללי לחלק בו מפורטים הפרטים “הטכניים” של האישום, ובהם בית המשפט אליו הוגש, סוג ההליך (ת”פ, תפ”ח), פרטי הנאשם (או הנאשמים)- תעודת זהות, תאריך לידה, כתובת, ואם הוא עצור אז גם מועד מעצר, ופרטי המאשימה ובא כוחה. 2) חלק העובדות: פרק העובדות כשמו כן בוא, בו מפורטות העובדות הנטענות על ידי התביעה האמורות לבס את רכיביה של העבירה הפלילית המיוחסת. על התביעה הנטל להוכיח את העובדת במהלך המשפט לצורך הרשעה. 3) חלק סעיפי החיקוק: בחלק זה, יצוינו העבירות המיוחסות לנאשם, וסעיפי החיקוק האוסרים על ביצוען. 4) עדי התביעה: עובדות כתב האישום ניתנות להוכחה באמצעות ראיות שאותן ניתן להגיש באמצעות עדים על פי כללי הראיות. בתחתית כתב האישום מפורטת רשימת העדים המהווים את התשתית הראייתית להוכחות האשמה.
עו”ד פלילי איתן סבג מתמחה במשפט פלילי, ובמשפט פלילי-צבאי, ומייצג בהצלחה נאשמים מול התביעה הפלילית ובתי משפט בכל הערכאות ברחבי הארץ. לייעוץ ולייצוג הולם בהליך הפלילי צרו קשר בטלפון 050-6846840.