ביטול כתב אישום – סיום הליך פלילי עוד לפני שהתחיל
ניתן למנוע הגשת כתב אישום גם במקרה שבו נדמה שבו נדמה כי “בטוח” יוגש כתב אישום, כך למשל כאשר נתפסו סמים בבית, או כאשר נמסרה הודאה במהלך החקירה. גם לאחר שהוגש כתב אישום, ניתן לפעול מול רשות התביעה ולהביא לביטול כתב האישום. ככלל, ככל שפונים לעו”ד פלילי בשלב מוקדם יותר כך גדל הסיכוי לבטל את כתב האישום. משרד עו”ד פלילי איתן סבג הצליח למנוע הגשת כתב אישום שהועברו לבחינת התביעות ולביטול כתבי אישום שהוגשו. על המשתמע מכך. לייעוץ ניתן ליצור קשר: 050-6846840.
תפקידו של עורך דין פלילי בא לידי ביטוי בהצגת טענות עובדתיות ומשפטיות בפני רשות התביעה ובית המשפט שבכוחן להביא לביטול כתב האישום ולסיום ההליך הפלילי במינימום נזק לנאשם.
לשלב בו מצוי ההליך הפלילי יש השלכה לגבי תוצאת ההליך במקרה בו התביעה מבקשת לחזור בה מאישום.
ביטול כתב אישום בהסכמה:
על פי הוראות חוק סדר הדין הפלילי הצדדים רשאים להסכים על ביטול כתב האישום שהוגש, ובהסכמת התובע והנאשם, רשאי בית המשפט לבטל אישום, בכל עת – עד להכרעת הדין. במקרה כזה, דין הביטול יהיה כדין ביטול לפני תשובת הנאשם. כלומר ניתן להגיש את כתב האישום מחדש, אך זאת בכפוף לאישור היועץ המשפטי לממשלה, ומטעמים שיירשמו.
ביטול כתב אישום ללא הסכמה – ביוזמת התביעה:
כאשר תובע מבקש להודיע לבית המשפט על חזרה מאישום לפני תשובת הנאשם לאישום – בית המשפט יבטל את האישום; ואולם, אם חזר בו התובע לאחר שהנאשם מסר מענה לכתב האישום, בית המשפט יזכה את הנאשם מאותו אישום.
הדרך הטובה ביותר לבטל כתב אישום היא למנוע את הגשתו מבעוד מועד. על כך ניתן לקרוא במאמר העוסק בהליך השימוע.
***הודעה לדוג’ על אי הגשת כתב אישום בתיק תקיפה בעקבות טיפול משרדנו.
ביטול כתב אישום
ביטול כתב אישום – התוצאה לה מייחל כל נאשם.
לא נעים לקבל כתב אישום בדואר, ולגלות כי מדינת ישראל בכבודה ובעצמה פועלת נגדך במסגרת הליך פלילי, כאחרון העבריינים. אולם חשוב לדעת כי פעמים רבות, כתבי אישום מוגשים במקרים “גבוליים”, מבחינה ראייתית, או מבחינת האינטרס הציבורי, ולכן טיפול משפטי מוקדם – יכול לרפא את המצב, ולהביא לחזרה מכתב אישום והפסקת ההליך הפלילי בראשיתו. יודגש: גם אם הוגש כתב אישום, עדיין ניתן לפעול לבטלו.
יחד עם זאת, הדרך הטובה ביותר היא לפעול באמצעות עו”ד פלילי מנוסה מול המשטרה ו-או התביעה במטרה למנוע הגשת כתב אישום עוד בטרם הוגש. אף אם הרשות קיבלה את תיק החקירה מהמשטרה והחליטה להגיש כתב אישום – ניתן להביא לשינוי ההחלטה. בעבירות מסוג פשע (עונש מעל שלוש שנות מאסר) קיימת לכל נאשם זכות השימוע (למעט בעבירות אלמ”ב). הליך השימוע הוא כלי נהדר וחשוב ב”ארגז הכלים” המשפטי. עו”ד פלילי יודע להשתמש בתבונה בכלי זה על מנת לשכנע את התביעה שלא להגיש כתב אישום, או לכל הפחות, לצמצם נזקים ולהגיע להסדר מקל.
גם בעבירות מסוג עוון (עבירה שהעונש בצידה עונש פחות משלוש שנות מאסר) ניתן לפנות לתביעה בבקשה להימנע מהגשת כתב אישום למרות שאין זכות מוקנית לכך. במקרה כזה, אין אמנם זכות שימוע לפי חוק, אך יחד עם זאת, בפרקטיקה פנייה מנומקת מטעם עו”ד פלילי עשויה בהחלט להשפיע על מקבלי ההחלטות בתביעות, ולהטות את הכף.
*** דוגמה להחלטה שהתקבלה ע”י לשכת התביעות בתל אביב לסגור תיק פלילי. אין ספק כי ללא פנייה מוקדמת כתב אישום היה מוגש.***
דרך נוספת לביטול כתב אישום היא באמצעות החלטה שיפוטית שקובעת כי ההליך הפלילי יופסק או כי כתב האישום בטל. כלומר, גם כאשר רשות התביעה החליטה להגיש כתב אישום, ואינה מוכנה לבטלו, לבית המשפט סמכות להורות כן. לשם כך דרוש עו”ד פלילי אשר יבחן בקפידה את חומר הראיות, את התנהלות החקירה, ואת הפגמים שנפלו בהליך או בכתב האישום. בהסתמך על כל אלו, ניתן להעלות טענות מקדמיות שבכוחן להביא לביטול כתב האישום.
משרד עו”ד איתן סבג עוסק בניהול הליכים פליליים והצליח למנוע הגשת כתבי אישום ו/או להביא לביטול כתב אישום במקרים מגוונים שהצדיקו זאת. ליצירת קשר ניתן לחייג לטלפון 050-6846840.