עבירות מרמה והונאה
עבירות מרמה והונאה בדרך כלל שלובות זו בזו. כל עבירה נגזרת מרמת התחכום הנסיבות המרכיבות אותה. עבירות מרמה והונאה הן בדרך כלל עבירות מסוג צווארון לבן, עבירות כלכליות שנועדו כדי להפיק רווח לא כדין עבור מי שעובר אותן.
משרד עו”ד איתן סבג מתמחה בייצוג חשודים וליויי בחקירות מורכבות שעניינן מרמה והונאה וכן בייצוג נאשמים שהוגש נגדם כתב אישום בעבירות מסוג זה.
לייעוץ ראשוני התקשרו, 050-6846840.
עבירות מרמה
עבירות המרמה הן מגוונות: מעבירת קבלת דבר ברמה, דרך עבירת זיוף, שימוש במסמך מזוייף, ועובר דרך עבירות הנחשבות עבירות צווארון לבן – זיוף בידי עובד הציבור, רישום כוזב במסמכי תאגיד, עבירות מנהלים ועובדים בתאגיד, אי גילוי מידע ופרסום מטעה בידי נושא משרה בכיר בתאגיד, מרמה והפרת אמונים בתאגיד והעלמה במרמה. המכנה המשותף לכלל העבירות הוא רכיב המרמה.
העבירה הבסיסית “הקלאסית” בתחום המרמה היא קבלת דבר במרמה לפי סעיף 415 בחוק העונשין: “המקבל דבר במרמה, דינו – מאסר שלוש שנים, ואם נעברה העבירה בנסיבות מחמירות, דינו – מאסר חמש שנים.” החוק קובע כי “מרמה” היא כל “טענת עובדה בענין שבעבר, בהווה או בעתיד, הנטענת בכתב, בעל פה או בהתנהגות, ואשר הטוען אותה יודע שאינה אמת או שאינו מאמין שהיא אמת; ו-“לרמות” – להביא אדם במרמה לידי מעשה או מחדל.
הינה כי כן, לשון החוק מלמדת כי עבירת קבלת דבר במרמה מורכבת משני יסודות עובדתיים: א- הצגת טענה כוזבת לרבות בדרך של מחדל, היינו, העלמת עובדה שבנסיבות המקרה היה מקום להציגה. ב- קבלת “דבר” – מקרקעין, מיטלטלין, זכות וטובת הנאה. העבירה תתגבש באם קיים קשר סיבתי בין המרמה לבין קבלת הדבר. עבירת המרמה מוגדרת עבירת תוצאה – רק באם התקבל “דבר” בעקבות המרמה, תתגבש העבירה.
הפסיקה דנה לא אחת בסוגיית היסוד הנפשי הדרוש לגיבוש העבירה, למשל במקרה בו הנאשם טוען כי הוא לא ידע בוודאות כי הנתונים אותם הציג אינם נכונים ולכן לכאורה לא התכוון לרמות או לקבל דבר בעקבות המעשה.
מדובר בעבירות מורכבות ולכן מומלץ להתייעץ עם עו”ד פלילי מומחה על-מנת שיבחן כל מקרה לגופו. במקרים רבים ניתן למצוא חוסר או כשל ראייתי שיכול למנוע הגשת כתב אישום או הרשעה.
עבירות הונאה
עבירות הונאה חולשות על תחומים מגוונים מתוך מטרה לכסות דרכים שונות ויצירתיות בהן ניתן להונות. עבירות הונאה הן עבירות חמורות -כלכליות באופיין. “סביבת” ביצוע העבירות היא חברות, גופים כלכליים במגזר העסקי, שוק ההון ועוד. עבירות הונאה נחשבות עבירות צווארון לבן ובדרך כלל נעברות בדרך של שימוש בידע שבמומחיות ספציפית או אמצעים מיוחדים ולכן נדרשת מומחיות מיוחדת לפיענוח העבירות, איסוף ראיות והעמדה לדין. לתכלית זו הוקמה היחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח”ה) – יחידה בתוך להב 433 העוסקת במאבק בפשעי הונאה כלכלית ופשעים פיננסיים חמורים. על העמדת עבריינים לדין אחראית בעיקר היחידה לפשיעה כלכלית בפרקליטות. גופים אלה מורכבים מכלכלנים, משפטנים, רואי חשבון, מומחים לעבירות מחשב, מומחים לשוק ההון, ניירות ערך וכו’.
להלן מקבץ עבירות הונאה מרכזיות כלשון החוק:
- הונאת נושים – “הנותן מתנה או מוסר או מעביר או משעבד נכס מנכסיו או גורם לאחת מאלה, בכוונה להונות נושה מנושיו, דינו – מאסר שלוש שנים. המוכר או מסלק חלק מנכסיו אחרי התאריך שבו ניתן נגדו פסק דין או צו לתשלום כסף שלא קיימם, או תוך חדשיים לפני התאריך האמור, והכל בכוונה להונות נושיו, דינו – מאסר שלוש שנים.”
- קשר להונות – “הקושר קשר עם זולתו להשפיע במרמה או בהונאה על מחיר השוק של דבר הנמכר בפומבי או להונות את הציבור או כל אדם, או לסחוט נכס מאדם, דינו – מאסר שלוש שנים.”
- התחזות כאדם אחר – “המתייצג בכזב כאדם אחר, חי או מת, בכוונה להונות, דינו – מאסר שלוש שנים; התייצג כאדם הזכאי על פי צוואה או על פי דין לנכס פלוני והוא עושה זאת כדי להשיג את הנכס או את החזקתו, דינו – מאסר חמש שנים.”
- הודיה כוזבת בהתחייבות – “המודה בשמו של אדם אחר בחבות או בכל מסמך בבית משפט או בפני אדם המוסמך כדין לקבל הודיה כאמור ואין בידו להוכיח הרשאה או הצדק כדין, דינו – מאסר שלוש שנים.”
- התחזות כבעל תעודה – “תעודה שניתנה מאת רשות מוסמכת לאדם אחר ומעידה על אותו אדם שיש לו כשירות מוכרת בחוק לענין פלוני, או שהוא נושא משרה פלונית, או שהוא זכאי לעסוק במקצוע, במלאכה או בעסק מסויימים או שהוא זכאי לזכות, לזכות יתר, לדרגה או למעמד פלוני – כל המנפק את התעודה ומתייצג בכזב כאדם ששמו נקוב בה, דינו כאילו זייף אותה.”
- העברת תעודה לשם התחזות – “מי שניתנה לו מאת רשות מוסמכת תעודה המעידה עליו ככל האמור בסעיף 443, והוא מוכר או נותן או משאיל את התעודה לאחר בכוונה שהלה יוכל להתייצג כמי ששמו נקוב בתעודה, דינו – מאסר שלוש שנים.”